Biologisch

Biologische producten worden geproduceerd met respect voor mens, dier en milieu. Verbouwd zonder gebruik te maken van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. En zonder toevoeging van chemisch-synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen. Het resultaat is een puur natuurlijk product, waarvan de ingrediënten op natuurlijke wijze hebben kunnen groeien en op natuurlijke wijze zijn verwerkt. En dat proef je!

Biogarantie-label

Biogarantie® is hét Belgische merk dat de verbruiker toelaat producten van biologische landbouw in één oogopslag te herkennen. Net als het Europese logo, denkt u. Niet helemaal. Want Biogarantie garandeert vanaf 2011 bovendien een duurzame productie met aandacht voor de ecologische, economische en sociale impact van het productieproces en de bedrijfsvoering. Biogarantie staat dus voor 'biologisch' én 'duurzaam'. En dat gaat verder dan de minimale wettelijke normen waar het Europese logo voor staat. (meer info: http://www.bioforum.be/v2/alge_biogarantie.aspx)

EU Bio-logo

Het Europese biologo is verplicht op alle voorverpakte biologische producten uit de Europese Unie. Het label garandeert dat het bioproduct voldoet aan de wettelijke europese minimumnormen voor biologische producten.

Bio-dynamisch (Demeter)

De biologische-dynamische zienswijze gaat uit van een compleet en krachtig evenwicht in de natuur en gaat dus nog een stapje verder dan de biologische zienswijze. De natuur is meer dan alleen leven en natuurkundige processen. De natuur is één samenhangend, levend organisme, waarin de aarde, zon, maan en andere hemellichamen elk een eigen rol spelen. Planten en gewassen zijn niet alleen een verzameling van koolhydraten, vetten, eiwitten en mineralen, ze bevatten innerlijke levenskracht die belangrijk is voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Ze worden met recht 'levens'middelen genoemd.

Biologisch-dynamische producten kunt u herkennen aan het Demeter-keurmerk. Demeter (de Griekse godin van de landbouw) staat garant voor een hoogwaardig, puur natuurlijk BD-product. Het keurmerk wordt beheerd door de Demetervereniging. Het Demeter keurmerk is een internationaal keurmerk.

Meer info op http://www.demeter-bd.nl/Index.asp (NL) -  http://www.demeter.net/ (ENG) -  http://www.bio-dynamie.org/ (FR)

Vegetarisch / Veganistisch

Vegetariërs onthouden zich van voedingsmiddelen en ingrediënten (b.v. gelatine) van voedingsmiddelen die afkomstig zijn van gedode dieren. Melk, melkproducten, eieren en honing worden wel door vegetariërs gegeten, maar veganisten onthouden zich ook hiervan. Het vegetarisme is gedurende duizenden jaren onderdeel geweest van verschillende religieuze en filosofische levensstijlen (o.a. van de scholen rond Pythagoras, Socrates en Plato) en werd vaak als essentieel gezien voor een spirituele ontwikkeling. Veel prominenten uit de wereldgeschiedenis waren dan ook overtuigde vegetariërs.

De laatste jaren is de belangstelling voor het vegetarisme sterk toegenomen. Er zijn veel redenen waarom mensen vegetarisch gaan eten. Het milieu, de eigen gezondheid, het welzijn van dieren (bio-industrie), de kwaliteit van het vlees en de wereldvoedselsituatie zijn de meest voorkomende motieven.

Meer info op http://www.vegetarisme.be/

Glutenvrij

Producten met het Glutenvrij logo passen in een glutenvrij dieet voor coeliakiepatiënten. Producten die dit logo hebben, zijn gecontroleerd door een onafhankelijk testbedrijf die gecertificeerde tests uitvoeren.

Producten met dit logo mogen slechts 20PPM gluten bevatten.